Razgovor s Goranom Dodigom na promociji filma “Neprijatelj naroda” novinarke Višnje Starešine

U srijedu, 21.10.2015., u dvorani Kina Central u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, održana je promocija dokumentarnog filma “Neprijatelj naroda” scenaristice i redateljice Višnje Starešine. Film dokumentira sustav komunističke represije prožet kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava. To je priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. Prizori vezani uz istraživanje žrtava Hude jame, slovenskog istraživača Romana Leljaka, ostavile su mnoge u dvorani bez daha. Osobit dojam filmu uz svjedoke događanja i druge sugovornike svojom glazbom dala je i jedna od sudionica filma, šansonijerka i kantautorica Lada Kos, kćerka zaboravljenog hrvatskog književnika i pjesnika Vinka Kosa (1914. – 1945.). Književno djelo Vinka Kosa nakon Drugog svjetskog rata jednostavno je bilo izbrisano, a njegova sudbina prepuštena ''ministarstvu straha''. Lišena većeg dijela svojeg sadržaja, etiketiranog kao protunarodna, ustaška, fašistička i okupatorska književnost, ili u blažem obliku kao dekadentna kapitalistička literatura, osakaćena, razbaštinjena i banalizirana hrvatska književnost za vrijeme Drugoga svjetskog rata svedena je gotovo jedino na djelatnost partizanskih pisaca Hrvatske. O tim događajima i Hrvatskom proljeću 71' prisjetio se i prof. dr.sc. Goran Dodig (HDS) u razgovoru s novinarkom Hloverkom Novak Srzić i autoricom Višnjom Starešinom nakon projekcije filma.

 ''Kršćanski je oprostiti, ali ovaj film nas upozorava da ne smijemo zaboraviti. Uz sve to što smo znali o komunističkim zločinima, svaki ovakav medijski dokument nas iznova šokira destrukcijom komunističke ideologije prema čovjeku'', naglasio je prof. dr.sc.  Goran Dodig, i zaključio da komunistička ideologija i danas živi, a osobito je očigledna u retorici “ili mi ili oni”.

Da je zbilja u našem društvu, kod pojedinaca, i dalje prisutan komunistički mentalitet, potvrdila je Hloverka Novak Srzić koja je navela primjer postupanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta prema ovom filmu koji se premijerno prikazao ove godine u Zagrebu (14.05.) povodom 70. obljetnice bleiburške tragedije. Zabrinjavajuće je da nakon skoro 25 godina od osamostaljenja Republike Hrvatske Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta traži očitovanje od nastavnika koji je film o komunističkim zločinima želio prikazati učenicima. Zbog toga, ''nema pomirbe bez rasvjetljavanja povijesti i imenovanja svakog počinitelja zločina iz prošlosti'' – zaključila je autorica Višnja Starešina.

''Nemojte pogasiti svjetiljku

i dati da u vas uđe noć''

Vinko Kos