Tribina "Kriza kao sveopći fenomen"

U povodu 20. obljetnice oslobođenja grada i općina Jajce i Dobretići,

U sklopu bogatog kulturno-zabavnog programa, u petak, 11. rujna 2015. godine, na galeriji Doma kulture u Jajcu, u 18 sati, upriličena je javna tribina pod nazivom „Kriza kao sveopći fenomen“.
 
Predavač je bio istaknuti profesor i psihijatar iz Splita,
prof.dr.sc. Goran Dodig, predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Republike Hrvatske.
 
Organizator tribine je Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, a sam događaj je prvi konkretan plod Sporazuma o strateškom partnerstvu, potpisanog u lipnju ove godine u Splitu, između naše dvije demokršćanske stranke.
 
Osnovna misao vodilja i cilj ovog Sporazuma je međusobna potpora pri rješavanju svih pitanja, bitnih za Hrvatski narod u obje države.

 
Tema tribine je aktualna i odnosi se na našu svakodnevnicu, a prof. Dodig je, jednostavnim načinom predavanja, svima nama podsvijestio i objasnio uzrok i posljedice sveopće gospodarske, kulturne, socijalne i druge krize.
 
Osnovni uzrok globalne krize je veća proizvodnja materijalnih dobara, od kupovne moći i potrošnje istih,  te stalna, beskrupulozna, potreba velikih kapitalista da ovladaju Svijetom, kupe sve strateške resuerse i tako unište srednji sloj društva.
 
Pojasnio je u 10 koraka, kako nam se moćnim medijskim putem, skriva, iskrivljuje i uljepšava surova stvarnost i nameće nemoral, kao opće prihvaćena i normalna društvena pojava i norma ponašanja.
 
Svoje predavanje je prof. Dodig potkrijepio i primjerima iz osobnog iskustva, jer se kao student usprotivio režimu kroz „Hrvatsko proljeće“ pa je dugo poslije je snosio posljedice, ali nam je jasno poručio da mu nije žao i da uvijek trebamo sami sebi kreirati budućnost i protivit se nametnutim rješenjima.
 
 
Svi smo ravnopravni članovi društava i svi imamo dio odgovornosti za stanje u kojem živimo. Većina nas je sklona kritiziranju političara, jer je to najlakše i ujedno prikriva našu lijenost, a preuzeti svoj dio odgovornosti i uključiti se u rješavanje konkretnog problema, je nešto puno teže, ali sigurno puno korisnije i jedini pravi put!
 
Konačni zaključak tribine je bio da trebamo prakticirati svoju vjeru, vratiti moralnim načelima i živjeti po njima, promičući prije svega, solidarnost, ljubav i pravednost u svome okruženju!
 
Ispred organizatora:
Ivanka Barić, zamjenica predsjednika HKDU BiH