Nije se osudila velikosrpska politika

Povodom izricanja presude Haškog suda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću izražavamo duboku zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Još se jednom pokazalo da je Haški sud politički sud koji nema snage osuditi velikosrpsku politiku.Izricanjem osude Karadžiću nije se osudilo uspostavljanje Republike Srpske koja je nedvojbeno nastala na genocidu. Već je svima poznato da je UN mogao spriječiti krvoproliće ne samo u BIH nego i u Hrvatskoj, a to se nije dogodilo. Stoga je ova presuda Haaškog suda cinična, jer se i danas u Srbiji zločinci veličaju kao heroji.

Narodima BIH je učinjena nesaglediva šteta od strane Miloševićeva režima. Pravo pitanje je kad će Srbija odgovarati za genocid i platiti ratnu odštetu? Možda nikada zbog britanskih interesa koji su korespondirali sa srpskim imperijalističkim ciljevima i ratnim namjerama. Stoga je ova presuda ratnom zločincu Karadžiću sama po sebi skandalozna, slaba i nikakva. Od 11 točaka za deset je osuđen na 40 godina zatvora. Nasljeđe genocidne politike ostalo je trujući nove generacije ideologijom zla. Osuda na simboličkoj razini za genocid u Srebrenici ne može umanjiti bol muslimana i Hrvata koji su prošli najgore torture od četničke ruke.

Zabrinuti smo i što je samo tjedan dana uoči izricanja presude Karadžiću predsjednik Republike Srpske Milorad Dodig spektakularno otvorio studentski dom na Palama pod imenom ovog ratnog zločinca.

Takvo stanje samo pridonosi daljnim podjelama u BIH i veličanju velikosrpskog fašizma.